Plaatsing - Gebruik en onderhoud - Isbjørn Hot Tubs

Plaatsing

U overweegt een houtgestookte Hot Tub te kopen ? Dan is het van belang om vooraf goed na te denken waar u de Tub wilt gaan plaatsen. Van belang zijn hierbij :

Burensituatie en rookafvoer;
Benodigde ruimte;
Ondergrond;
Houtgestookt of elektrisch verwarmd (binnenkort meer over elektrisch verwarmde hottubs).

Burensituatie en rookafvoer

Het spreekwoord luidt 'liever een goede buur dan een verre vriend'. Dat geldt ook voor de plaatsing van een houtgestookte hottub. Bij een houtgestookte hottub dient de rookafvoer geen probleem te vormen voor de buren of de buurt waar u woont. Voorziet u problemen dan is het verstandig om dit vooraf bespreekbaar te maken.

Verder dient u bij de plaatsing rekening te houden met de wind, meestal komt de wind in Nederland uit het zuid-westen. Bekijk vanuit die optiek of de plaatsing van uw Hot Tub logisch is voor de rookafvoer. Over het algemeen zal de rook het eerste half uur het meest aanwezig zijn, maar zal na die tijd vaak wel verticaal omhoog trekken. Het vuur is dan goed warm en de hete lucht kan goed zijn weg omhoog vinden.

Wij raden het af om een hottub te plaatsen direct aan huis (zwarte aanslag, rook) of direct bij de schutting aansluitend bij de zithoek van de buren. Dit is vaak vragen om problemen.

Als laatste is de timing dat u begint met stoken belangrijk mocht u problemen ondervinden met de buurt. Stoken op een zomerse dag, waarbij net de hele buurt buiten zit te eten, kan wel eens niet goed uitpakken. De rook wil bij zomerse dagen vanwege de warmere bovenlucht eerst nog wel eens blijven hangen. Beter is het om dan even te wachten totdat de buitenlucht iets is afgekoeld.

Benodigde ruimte 

Heeft u een kleinere tuin en is de beschikbare ruimte beperkt, dan is het aan te raden om voor aankoop de ruimte op te meten. In dat geval kan het soms beter zijn om een hottub met interne kachel te nemen, zodat u de ruimte voor een buitenkachel kunt besparen. Wilt u de kritische maten weten download dan een van de schetsen op onze website.

Ondergrond bij plaatsing

Een veelgestelde vraag is waar dien ik de hottub op te plaatsen. Plaatst u de hottub op een balkon of dakterras dan adviseren wij u eerst te overleggen met een bouwkundig adviseur of de bestaande constructie het gewicht kan verdragen. Meestal vormt dit geen probleem, maar check het altijd vooraf.

Plaatst u de hottub op de begane grond dan raden wij het af om de tub op zand of gras te plaatsen. Houdt er rekening mee dat zodra u in het bad gaat met meerdere mensen, er water over de rand kan lopen. Dit water zal op een goede manier weg moeten trekken.

Beter is om rondom de tub een grindbed aan te legen, eventueel verder rondom afgewerkt met een houten vlonder, stoeptegels of siertegels, sierkeien of houtschors. Hierna volgen een aantal voorbeelden.

Plaatsing

Grind

Plaatsing

Houten vlonder

Plaatsing

Tegels

Plaatsing

Keien / Sierstenen