Buitenkachel | Opties & Accessoires| Isbjørn Hot Tubs
Isbjrn Ekstern Met Turbo 45 Kw
Buitenkachel
Buitenkachel
Isbjrn Ekstern Met Turbo 45 Kw

Buitenkachel

Een Hot tub met een kachel buiten het bad wordt ook wel een hottub met buitenkachel genoemd, of Hot tub met externe kachel. Door middel van een aanvoerslang in het bad loopt er – zodra u het bad gaat vullen – automatisch water naar de kachel.


Hotub met een buitenkachel

Een Hot tub met een kachel buiten het bad wordt ook wel een hottub met buitenkachel genoemd, of Hot tub met externe kachel. Door middel van een aanvoerslang in het bad loopt er - zodra u het bad gaat vullen - automatisch water naar de kachel. De kachel heeft een dubbele wand en omvat dus veel water rondom de vuurhaard. Hierdoor wordt een groot oppervlakte gecreëerd waarbij warmte overdracht plaats vindt. Zodra het vuur het water opwarmt, zal het warme water in de dubbele wanden gaan stijgen, net als warme lucht stijgt warm water en gaat naar boven. Boven in de kachel vind het water een uitgang naar het bad en zal heet geheel op natuurlijke wijze een weg terug vinden naar het bad. Eenmaal in het bad zal het hete water verder stijgen en zich gaan manifesteren aan de oppervlakte. Door deze beweging zal de kachel langzaam leeg lopen, en zal het hierdoor automatisch koud water aantrekken via de onderste verbinding tussen het bad en de kachel. De Hot Tub met kachel buiten wordt dus geheel op natuurlijke wijze opgewarmd, er is geen pomp nodig.

Hoe ver mag de kachel van de Hot tub staan ?

Dikwijls wordt ons de vraag gesteld op welke afstand de kachel van de Hot Tub mag staan. De hoofdregel hierbij is dat de kachel zo kort mogelijk bij de Hot tub dient te staan, dat wil zeggen zo'n 20 à 30 cm maximaal. Door de afstand zo kort mogelijk te houden is er een goede circulatie mogelijk en zal de kachel niet oververhit raken. Zou u een langere afstand aanhouden dan zou door te langzame doorstroming de kachel oververhit kunnen raken met alle gevolgen van dien.

Hoe warm wordt de kachel ?

De buitenkachel heeft als doel het water zo snel mogelijk op te warmen zodat u niet lang hoeft te wachten om van de Hot Tub te kunnen genieten. Het doel van deze kachel is echter niet om de omgeving op te warmen. Daar de kachel altijd dubbelwandig is, zal heet water de warmte opvangen en circuleren naar het bad zelf. Een veel gehoorde vraag is of de kachel aan de buitenzijde heet is. Dit is echter niet het geval, u kunt de kachel vaak het beste vergelijken met een centrale verwarming in huis. Deze is wel warm, maar je zult er niet je handen aan kunnen branden.

Kenmerk van de interne TURBO kachel met 3 grote cylinders is dat u tijdens het branden goed zich heeft op het vuur, staand bij de Hot Tub kijkt u makkelijk in de kachel en heeft u beter controle over het proces. De vulmond van de kachel is groot zodat u er grote blokken hout in kwijt kunt, en as er nadien makkelijk uit kunt halen.

Voordelen externe kachel

Ofschoon de Hot Tub met interne kachel een unieke uitstraling heeft en erg gezellig en sfeerbepalend kan zijn omdat de kachel in het bad staat, kent de Hot Tub met externe kachel ook voordelen zoals :

De binnenkuip zelf is sneller te reinigen, geen kachel en rekje dat vuil aantrekt;
De externe kachel is iets makkelijker aan te steken;
Meer ruimte als je vergelijkt met de zelfde diameter kuip;
Nog meer veiligheid voor kinderen.

Over het algemeen wordt de Hottub met interne kachel als iets sfeervoller of authentieker ervaren. De tub met externe kachel als praktischer in gebruiksgemak.

Wij leveren over het algemeen externe buitenkachels met een aluminium binnenzijde voor de snelste warmteoverdracht. Elke hottub buitenkachel heeft rondom de vuurhaard een dubbele wand. Zodra u de hottub vult met water zal ook de externe kachel zich in de dubbele wand vullen met koud water. Zodra de hottub gevuld is begint u met stoken en vindt er warmte overdracht plaats via de aluminium binnenzijde van de kachel. Het water in de tussen wand wordt warmer en gaat stijgen en via de bovenste buis terug circuleren naar uw hottub.

Wij leveren standaard 3 varianten externe kachels te weten:

Basic 35 kW aluminium kachel
Turbo 45 kW aluminium kachel

Technische gegevens kachel

Buitenkachel

Rookafvoer

Standaard zijn onze modellen uitgevoerd met een 15 cm diameter schoorsteen enkelwandig.  Op verzoek kan er echter met 15/21 cm dubbelwandig rookkanaal worden geleverd (zie afbeeldingen). Een dubbelwandig kanaal kan noodzakelijk zijn op moment dat een rookafvoerkanaal wilt realiseren door het dak. In dat geval is een dubbelwandig rookkanaal noodzakelijk ter voorkoming van brand.

Ook indien u de Hot Tub plaatst onder een afdak dan kunnen wij u het volgende leveren:

30, 45 of 90 graden knikken (15 cm diameter, enkel- of dubbelwandig);
dakdoorvoeren voor platte als ook schuine daken;
speciale trekkappen voor verbeterde trek.

Vraagt u gerust een offerte bij ons op voor de meerprijs.  Wij zullen van onze zijde altijd vooraf verifieren of alle pijpen goed op elkaar aansluiten.